Vive Bretagne

Bretagne is Bretagne en is niet Frankrijk, tenminste zo zien de Bretonners het zelf en daar daar zit zeker historische waarheid in. Ze hebben een eigen taal, een eigen cultuur en veel typische eigen gerechten. Gezouten boter, galettes en crepes, Kouign-aman (een soort boterkoek opgebouwd uit lagen bladerdeeg met suiker ertussen), artisjokken en uien uit Roscoff om er maar eens een paar te noemen. Steden als Fougeres, St Malo, Rennes, Concarneau, Quimper en Vannes zijn stuk voor stuk uniek en een bezoekje waard. Het landschap is wijds en de kusten zijn ruig en rotsig. Het grote getijdenverschil zorgt ervoor dat geen uitzicht op zee twee maal hetzelfde is. De vele inhammen maken maken elk tochtje weer een leuke ontdekking. Ik heb zelf in de loop der jaren Bretagne mogen ontdekken en ik ga er weer graag naar terug. Ik heb de afgelopen vakantie onder andere twee ciderieën bezocht. Eén in de buurt van Morlaix en de bekende ciderie Kerné in de buurt van Concarneau. Het zijn niet zomaar een paar Elstars waar de cider van wordt gemaakt. Het zijn speciale, wettelijk omschreven, appelsoorten en er gaan meerdere verschillende in de cider. De cider wordt geserveerd in rare grote aardewerken theekoppen en is een serieus drankje. Een drankje dat in niets lijkt op de limonade van de Appelbandit die ze als cider verkopen. Dit is een serieus drankje dat overal in heel Bretagne (en Normadië) wordt gedronken en dat ook goed combineert met de locale gerechten. De waarde van ” what grows together goes together” wordt maar weer eens benadrukt”. Mijn culinaire ode aan Bretagne die ik samen met mijn kookclubs aan Bretagne breng is: Galette complete (dunne hartige boekwijt pannekoekjes) met ham, kaas en ei, Gesauteerde varkenshaas met Roscoff uien & appel afgeblust met Pommeau, broccoli en bloemkool uit de oven met Brie (even geleend uit Normandië) en vastkokende aardappels met gezouten boter. Het dessert is een heerlijke Bretonse boterkoek begeleid door het onvolprezen Bretonse appelsap dat ik net als de cider speciaal heb meegenomen uit Bretagne. Vive Bretagne dus en bon appetit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com